Regulament

privind acordarea premiilor Societății Progresul Silvic

PREAMBUL

Societatea „Progresul Silvic”, asociația tehnico-profesională a inginerilor silvici din România, continuatoarea de drept a Societății omonime înființată în anul 1886 și desființată în anul 1948, repusă în drepturi în 1990, care, încă de la înființare, are o preocupare permanentă pentru susținerea și promovarea științelor silvice și a cercetărilor în domeniu.

În baza Hotărârii Consiliului de Conducere din 28.05.2024, adoptă prezentul regulament privind acordarea anuală a premiilor Societății Progresul Silvic.

CAPITOLUL 1. Dispoziţii generale

Art. 1 (1) Societatea Progresul Silvic instituie sistemul de premiere a oamenilor de ştiinţă şi a specialiştilor români cu contribuţii originale, de înaltă valoare ştiinţifică sau practică, care conduc la  dezvoltarea ştiinţelor silvice, în scopul stimulării inovării şi excelenţei în cercetare.

(2) Premiile Societății Progresul Silvic reprezintă recompense morale şi materiale pentru autorii de lucrări ştiinţifice, tehnice, de transfer tehnologic şi inovare, realizate individual sau în colectiv, care evidenţiază creativitatea autorilor, contribuţiile lor la progresul ştiinţelor silvice, la dezvoltarea şi creşterea competitivităţii sectorului forestier şi la bunăstarea societăţii.

  Art. 2 (1) Premiile Societății Progresul Silvic se acordă anual, pe bază de competiţie, unor cercetători, oameni de ştiinţă sau specialiști în silvicultură, cu cetățenie română. Pot fi recompensaţi, în mod excepţional, şi specialişti străini care şi-au desfăşurat activitatea în România cel puţin 5 ani şi au colaborat cu specialişti români.

(2) Societatea „Progresul Silvic” acordă următoarele premii:

a) premiul (-iile) anual (-e) al(-e) Societății Progresul Silvic – pentru realizări noi, definitive şi complet realizate/publicate/brevetate în anul calendaristic precedent;

b) premiul de excelenţă „Opera omnia”al Societății Progresul Silvic -pentru întreaga activitate ştiinţifică în  domeniul științelor silvice a unei persoane;

c) Alte premii, dacă se consideră necesar (ex. premiul pentru tinerii cercetători, premiul pentru contribuţii deosebite la protejarea/dezvoltarea pădurilor, etc.).

CAPITOLUL 2. PREMIUL(-IILE) ANUAL(-E)AL(-E)  SOCIETĂȚII PROGRESUL SILVIC

Art. 3 (1) Premiul(-iile) se acordă pentru o lucrare sau un grup de lucrări având acelaşi autor sau colectiv de autori.

(2) Categoriile de lucrări pentru care se poate/ pot acorda premiul(-iile) anual(-e) sunt:

a) cărţi (lucrări de cercetare, monografii, tratate) publicate în edituri naţionale sau internaţionale recunoscute, în serii/colecţii de literatură ştiinţifică, cu referenţi ştiinţifici;

b) articole/serii de articole de cercetare publicate în reviste ştiinţifice din ţară sau din străinătate;

c) hărţi, modele teoretice, baze de date, programe informatice înregistrate;

d) brevete de invenţie recunoscute pe plan naţional sau internaţional;

e) experimente demostrative de lungă durată (ex. culturi demostrative/experimentale, culturi de provenineţe, culturi de descendenţe, livezi semincere, suprafeţe experimentale de lungă durată pentru cercetarea lucrărilor silvotehnice, a creşterii şi dezvoltării arboretelor, efectelor protective ale pădurilor, etc.), transferul şi implementarea în practică a unor tehnologii sau produse inovative;

(3) Nu se acordă premii pentru manuale, cursuri universitare, culegeri de lucrări practice, îndrumări tehnice, norme tehnice.

(4) Premiul se acordă  unei persoane de maxim 3 ori în carieră.

(5) În cazul în care premiul se acordă pentru o lucrare cu mai mulţi autori, nominalizarea se va face pentru întreg colectivul de autori, mai puţin cei care au mai primit anterior premiul de numărul maxim admis de ori.

Art. 4 (1) Lansarea anunțului pentru depunerea propunerilor de lucrări pentru premiere se face în lunile ianuarie-februarie a fiecărui an, de către președintele Societății Progresul Silvic.

(2) Anunțul va trimis pe toate canalele de comunicare disponibile la instituțiile relevante pentru sectorul forestier din România (autoritatea publică centrală pentru silvicultură, RNP Romsilva, institute de cercetare, universități, Academia de Științe Agricole si Silvice (ASAS) şi filialele acesteia, edituri care publică carte silvică, redacțiile revistelor cu specific forestier, filialele Societății Progresul Silvic, ONG-uri, asociații profesionale ale silvicultorilor, etc.) şi va fi afişat la sediul și pe pagina web a Societăţii Progresul Silvic.

(3) Anunțul de lansare a competiţiei va conţine informaţii referitoare la calendarul competiției, conținutul propunerii, locul depunerii propunerilor.

Art. 5 (1) Propunerile de lucrări pentru premiere se elaborează şi se depun în termenul stabilit (maxim 60 de zile de la lansarea anunțului) la sediul Societății Progresul Silvic din Bdul. Magheru, nr 31, sector 1, București, individual sau prin poștă/curierat.

(2) Propunerile de lucrări în vederea premierii pot fi făcute de către: i). Societatea „Progresul Silvic” (sau filiale ale acesteia; ii). institute de cercetare; iii). universităţi; iv). autoritatea publică centrală pentru silvicultură; v). edituri; vi). redactori ai revistelor cu specific forestier; vii). ASAS sau filiale ale acesteia; viii). ONG-uri şi asociaţii profesionale cu activitate în domeniul ştiinţelor silvice; ix). specialişti în domeniul ştiinţelor silvice.

(3) Propunerile de lucrări depuse în vederea premierii vor conţine:

a) adresă de înaintare a propunerii;

b) referat de prezentare a valorii ştiinţifice şi tehnice a lucrării elaborat într-o formă concisă şi clară (caracterul de noutate, originalitatea, contribuţia la dezvoltarea sectorului forestier, etc.);

c) lucrarea/lucrările în original sau copii/extrase ale acestora – în cazul cărţilor, articolelor, hărţilor publicate; copie după brevetul de invenţie şi documentaţia tehnică pentru descrierea acesteia  – în cazul lucrărilor brevetate; documentaţia tehnică pentru descrierea lucrării – în cazul programelor informatice, a experimentelor demonstrative, etc.; documentaţia tehnică şi atestarea din partea beneficiarului – în cazul transferului de tehnologie şi a implementării în practică a unor produse sau tehnologii inovative.

(4) După finalizarea competiției şi acordarea premiilor, dosarele cu lucrările propuse pentru premiere rămân în posesia  Societății Progresul Silvic.

Art. 6 (1) Evaluarea propunerilor se face de către o comisie constituită din cinci membri, specialişti cu o expertiză şi experienţă recunoscută în activitatea de cercetare, proiectare sau inovare în domeniul științelor silvice, (profesori universitari, conferențiari, cercetători ştiinţifici gr. I, cercetători ştiinţifici gr. II, ingineri de dezvoltare tehnologică gr. I).

(2) Componenta comisiei de evaluare este stabilită prin vot de către Consiliul de conducere al Societății Progresul Silvic, pe baza propunerilor făcute de către membrii acestuia sau primite de la instituţii de cercetare şi învăţământ la solicitarea Consiliului de conducere.

(3) Comisia, o dată validată, îşi va alege un preşedinte care va coordona activitatea comisiei şi va menţine legătura cu Consiliul de conducere al Societății Progresul Silvic.

(4) Revocarea comisiei si/sau modificarea componenței acesteia, este făcută de către Consiliul de conducere al Societății Progresul Silvic.

(5) Comisia va examina şi va evalua toate propunerile primite, va stabili ierarhia acestora în baza unei metodologii de evaluare pe care şi-o stabileşte şi va întocmi un raport conţinând propunerile de premiere şi o prezentare a motivelor care justifică acordarea premiilor şi va transmite raportul preşedintelui/Consiliul de conducere al Societății Progresul Silvic.

Art. 7 (1) Acordarea premiului(-iilor) se aprobă de către Consiliul de conducere al Societății Progresul Silvic, prin vot, în baza raportului comisiei de evaluare.

(2) Premiul(-iile) anual(-e) al(-e) Societăţii Progresul Silvic constă(-au) în conferirea unei diplome şi a unei recompense pecuniare.

(3) Valoarea premiului se stabileşte de către Consiliul de conducere al Societății Progresul Silvic, dar nu poate fi mai mică de 300 Euro.

(4) În cazul premierii unei lucrări elaborate în colectiv, recompensa pecuniară se va împărţi între coautori în mod egal, dacă nu există alte prevederi prealabile referitoare la împărţirea drepturilor de proprietate intelectuală.

CAPITOLUL 3. PREMIUL de excelenţă Opera omniaAL SOCIETĂȚII PROGRESUL SILVIC

Art. 8 (1) se acordă specialiștilor cu o activitate științifică sau profesională excepțională, relevantă pentru domeniul silviculturii, care au contribuit la progresul științelor silvice sau la dezvoltarea şi creşterea competitivităţii sectorului forestier şi la bunăstarea societăţii.

CAPITOLUL 4. DISPOZIŢII FINALE

Art. 9 (1) Decernarea premiului(-iilor)Societății Progresul Silvic se face de către preşedintele societăţii sau de către o persoană delegată de acesta, anual, într-o ședință festivă, cu participarea autorilor lucrărilor premiate.

(2) Evidenţa premiilor şi a diplomelor acordate se ţine de către Consiliul de conducere al Societății Progresul Silvic.

(3) Acordarea premiilor Societății Progresul Silvic va fi prezentată în publicaţiile societăţii, precum şi în alte mijloace de mediatizare.

(4) În situaţia pierderii, sustragerii sau distrugerii diplomei conferite, Societatea Progresul Silvic nu eliberează duplicat.

Art. 10 Prezentul regulament a fost aprobat în şedinţa Consiliului de conducere al Societății Progresul Silvic din data de 28.05.2024 şi intră în vigoare începând cu anul 2024.

Comentariile nu sunt permise.